2013.05.26.
20:56

Írta: Brian Tracy

Brian Tracy - Képességeink kibontakoztatása

Brian Tracy : Phoenix szeminárium

Képességeink kibontakoztatásabrian-tracy.jpg

Ebben a cikkben a képességeink kibontakoztatásáról lesz szó. Elgondolkoztál már azon, ha szellemi képességeinkről esik szó, akkor mi az oka, hogy hatalmas különbségek vannak teljesítmények és eredmények terén egyes emberek között? Ezt egy egyszerű példával szemléltetni is lehet, ha te keresel havi 100.000ft-ot és a főnököd havi 500.000ft-ot, akkor ő vajon 5x jobb? Ez lehetetlen! Kutatások bizonyítják, hogy ez nem lehetséges. Egy felmérésben 1.000 ember közül az első ember íq-ja csak 2,5x volt az utolsó helyen végzett ember iq-jához képest.

Itt el is mondható egy nagyon egyszerű szabály:

(VT +SZT) X B

Ebben a képletben az VT jelzés nem jelent mást, mint a velünk született tulajdonságokat, amiken nem változtathatunk. A következő jelölés az SZT mely a szerezett tulajdonságokat jelöli, tudás, bölcsesség, műveltség, amit életünk során szerezünk/szereztünk. A képlet végén található jelölés pedig nem más, mint a B, vagyis a beállítottság mely egyéni szellemi képességünket jelöli.

 

A velünk született tulajdonságok születésünktől meghatározottak. Ugyanakkor a szerzett tulajdonságokat megváltozathatjuk, ez olykor hosszú, máskor rövid időt vesz igénybe. Azonban a beállítottság pillanatok alatt változtatható. Elmondható, hogy sikerünket beállítottságunk határozza meg, a pozitív beállítottságú emberek, pozitív megközelítéssel állnak hozzá a dolgokhoz, ez által sokkal nagyobb a siker valószínűsége. A beállítottság fejlesztésére egy hihetetlenül egyszerű, még is nagyon jó gyakorlat van, mégpedig annyi a dolgunk, hogy elmondjuk magunknak, hogy hiszem, hogy valami csodás dolog fog velem történni. Ez a technika már ismerős lehet a blog olvasóinknak és remélem már a módszer hatását is érezték. Életünk egyik legfantasztikusabb dolga, hogy elvárásainkat elő tudjuk állítani. Elmondható, hogy elvárásaink hitünkből és érzelmeinkből erednek.

A hitről már előző cikkben ejtettem pár szót, de most más megközelítésből fogom körüljárni: Alapvetően elmondható hogy minden embernek van hite, mely lelkünk legmélyén található, melyet énképnek nevezünk. Ez a tulajdonság meghatároz minket. Ebben foglaltatik életünk folyamán szerzett összes tapasztalatunk gyűjteménye. Énképünk határozza, meg mit mondunk, mit cselekszünk, érzéseinket, reakciónkat és stb. Ezentúl elmondható, hogy szellemi képességünk és énképünk közvetlen kapcsolatban áll . Énképünk szubjektív: valójában nem a realitáson alapszik, csupán azon az egyszerű elven, hogy bármi, amit elhiszünk, igazzá válik, mert elhiszünk. Továbbá az is elmondható, hogy mindenről van énképünk, felnőtt embereknek sok énképük van, arról hogyan sportolnak, hogyan öltözködnek, hogy teljesítenek stb.. Ha énképünk szintje alá esünk: kreatívabban, jobban cselekszünk, ha pedig felette vagyunk, akkor megnyugszunk és alul teljesítünk énképünkhöz képest.

Az énképet három részre lehet osztani:

a)    Énideál: Ez csupán annyit takar, amivé válni akarunk. Egy kép, egy ideál, amivé szeretnék válni

b)   Reális képünk magunkról: Nevéből is adódik, hogy ez az az állapot, amilyennek látjuk magunkat, egy belső tükörként is felfoghatjuk

c)    Önbecsülés: Hogyan érzünk önmagunk iránt, mennyire szeretjük önmagunkat. Az önbecsülést kritikus pontja annyit jelent, hogy senki mást nem szerethetünk jobban, mint ahogy magunkat szeretjük és mástól se várhatjuk el, hogy úgy, vagy jobban szeressen, mint mi magunkat

E terület fejlesztésére is van egy meglehetősen egyszerű gyakorlat, csupán annyit kell tennünk, mondanunk, hogy: szeretem magam! Elsőre talán kételkedünk benne, de ez egy rettentően hatékony fejlődési mód. És hogy honnan is származik az önbecsülés: kezdésként elmondható hogy az énkép alakítható mikor megszületünk, nincs énképünk, azt, amire mára lettünk meg kellett tanulnunk. Ezen felül elmondható, hogy az újszülött gyermeknek nagy szüksége van a szeretetre. Ebben szüleink nagy hatással vannak ránk, tőlük tanulunk. Az énkép kialakulása az első 3 évben a legjelentősebb, ekkor tanulja meg, hogy ki is ő.

Tudjuk, hogy két tulajdonsággal jönnek világra gyermekek:

a)    Nincs félelmük, félelemérzetük. Meg tudom csinálni alapelv uralkodik bennük.

b)   Ösztönlények, azt tesznek, mondanak, amit akarnak, nincs gátlásuk.

Mikor a gyermek növekszik kétféle tanulási módszer figyelhető meg:

a)    Utánzás: utánozza szüleit vagy csak a domináns szülőjét.

b)   Kényelmetlenből a kényelmesbe, ami örömöt okoz

Kora gyermekkorban tanulják meg a negatív szokásokat, melyek gyökere a destruktív kritika, amit a szülők mondanak, hogy fegyelmezzék gyermeküket. Azonban ez nagyon sokat árt. Ez vezet a negatív szokásmintákhoz:

a)    Gátló negatív szokásminta: Ez abból ered, hogy valamit megtiltunk a gyermeknek, valami újat akar felfedezni, de nem hagyjuk kibontakozni.

b)   Kényszer: ezt úgy tanulja meg a gyermek, amikor a szülő azt mondja, hogy jobban tennéd ha… , ez ahhoz vezet, hogy a szülő szeretetét feltételhez fogja kötni, legalábbis így látja a gyermek.

Ez felnőtt férfiakban átalakul visszautasítástól való félelemé. „ A” típusú viselkedés: kényszer hogy, valakinek megfeleljünk, olyan dolgokat teszünk, amit más akar, nem olyanokat, amit mi akarunk. Ez a félelem megkeseríti életünket, de mivel ezeket tanultuk emiatt megszabadulhatunk tőlük.

Minél jobban szeretjük magukat, annál kevésbé félünk a kudarcuktól és emiatt az önbecsülésünk magasabb lesz, félelmünk eltűnik.

Hogy miként kritizáljunk másokat: Nekünk tájékoztató, konstruktív kritikát kell adnunk, megmondjuk, hogy mit tehetnek, hogy jobbak legyenek. Fontos elmondani, hogy akit kritizálunk, annak csökken az önbecsülése és a teljesítőképessége és ez túlérzékenységhez vezethet. Az ilyen emberek nem bírják senkitől a kritikát. Mutatok négy módszert, hogy is kezelhetjük az ilyen embereket:

a)    Dicsérettel kezdjük beszédünket

b)   Óvjuk önbecsülését

c)    Teljesítményről beszéljük ne a személyről

d)   Koncentráljunk a jövőre, ne a múltat firtassuk

Összegzésként elmondható hogy a siker kulcsa a pozitív szellemi beállítottság, pozitív elvárás, mely az énképen alapul. Magja az önbecsülés, hogy mennyire szeretjük magunkat. Tehát a siker titka az önbecsülés fejlesztése. Végül megköszönném, hogy elolvastad a cikket, remélem tetszett és sok fejlődést kívánok! Már megszokhattátok, hogy egy idézettel zárom a cikket, ez most sem lesz másképpen.

Meglepetésért kattints ide: Siker

„Legyőzni önmagunkat, ez az egyetlen valóságos és az egyetlen tökéletes győzelem.”

Charles Péguy

Írta: B. Péter

Szólj hozzá!

Címkék: siker motiváció szeminárium brian tracy Phoenix Képességeink kibontakoztatása Charles Péguy képességeink kibontakoztatása

A bejegyzés trackback címe:

https://brian-tracy.blog.hu/api/trackback/id/tr985319282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása