2013.06.29.
23:46

Írta: Brian Tracy

Brian Tracy - Tudatalatti erőforrások

Tudatalatti erőforrások

Kisebb szünet után ismét jelentkezem Brian Tracy Főnix Szemináriumának következő szekciójával. Mai nap a tudatalatti erőforrásainkról lesz szó. Lehetőségeink teljes körű kiaknázása érdekében fontos megértük mi a különbség a tudat és a tudatalatti között. A tudatalattit gyakran szokás létünk erőforrásának is nevezni, azonban mi is e kettőnek a kapcsolata? Elmondható hogy a tudatnak és a tudatalattinknak különböző feladatuk van, mégis tökéletesen együttműködnek. Hogy megértsük, fontos elmondani, hogy a tudatunk énünk 10%-ért felel, míg tudatalattink ily módon énünk 90%-ért felel.

Tudatos én: Tudat: Specifikus feladatai vannak, objektívan szemléli a világot, ha úgy tetszik racionális, „földhözragadt”. Fontos megemlítenünk, hogy a tudatnak négy fő funkcióját különböztethetjük meg:

a,  Beérkező információ azonosítása: Mint ahogy már nevéből is adódik gondolatainkat, külső eseményeket, információkat azonosít.

b,  Összehasonlítás: Gyors pillantást vetünk tudatalattinkra és ellenőrizzük korábbi tapasztalatainkat, történt e már velünk hasonló szituáció, ezután következik a visszajelzés. Itt elmondható, hogy a tudatalattink tudatunknál 30000-szer gyorsabb, így ha pusztán tudatunkra lennénk utalva rengeteg időbe telne az információ elemzése.

c,  Elemzés: Elemzi, értékeli a megtörtént helyzetet, szituációt.

d,  Döntés: Elemzést követően eldönti a választ. A válasz minden esetbe két választás közé eshet igen/nem, ha úgy tetszik, kettes számrendszerben gondolkodunk.

Hogy könnyebben megértsük a tudat négy fő funkcióját, egy egyszerű példát hoznék fel a mindennapokból:
Egy hétköznapi példával szemléltetném is ezt a folyamatot. Tehát a szituáció a következő: Átmegyünk az utcán, meghalljuk, egy autó bugását (Esetünkben ez jelenti a beérkező információ azonosítását). Az autó bugására azonnal odanézünk, és a zajt az autóhoz kapcsoljuk. Ekkor jön a következő pont: összehasonlítjuk az autót az általunk látott összes eddigi mozgó autóval. Ez a következőképpen történik: egy gyors pillantás vetünk tudatalattinkra, és ellenőrizzük minden mozgó autóval történő korábbi tapasztalatainkat. E folyamat után szinte azonnal megkapjuk a visszajelzést. Ez után felmérjük a helyzetet, hogy az az autó bizony pár másodperc múlva ott lesz, ahol állunk, ezt nevezzük elemzésnek. Ekkor tevődik fel a kérdés: lelépjünk a járdáról, avagy nem? A válasz természetesen a nem, ez jelenti a döntést.

bal agyfélteke meg persze a jobb.jpg

Tudatalattink: Itt fontos megemlítenünk, míg a tudatos én, a tudat, érzelmektől, érzelmi állapotunktól független, ezzel szemben itt épp ellenkezőleg: érzelemtől függő érzelem mozgósítja azt. Tudatalattink fő tulajdonsága, hogy tárolja és előhozza az információkat, melynek önálló gondolata nincs. Az a szubjektív én, amely egyszerűen engedelmeskedik amint a tudat parancsot ad neki.

Tudatalattinkban található az énkép, amely tartalmazza az összes olyan információt, amely számunkra fontos, az összes korábbi tapasztalatunkat és az ezekre adott választ. Tehát ha egy új helyzet hasonlít egy régebbire, akkor tudatalattink feladata, hogy viselkedésünket korábbi viselkedésünkkel összhangban tartsa.


Itt érdemes megemlítenünk a három lelki törvényt, melyek fontosságáról már esett is szó:

a,  Tudatalatti tevékenység törvénye:Ez a törvény kimondja, hogy  bármit ültetünk el a tudatalattinkba, az azon munkálkodik, hogy minél hamarabb a realistásunkba hozza azt. Fontos még megemlítenünk, hogy minden szavunkat és tettünket hasonlítja az énképünkhöz.

b,  Koncentráció törvénye: E második törvény kimondja, hogy minden, amin sokat gondolkodunk, az növekszik, belenő a valóságunkba. Itt fontos még említenünk, leszögeznünk, hogy a célokra koncentráljunk, ne az akadályokra. Ez visz minket előrébb a siker irányába.

c,  Helyettesítés törvénye: Ez a pont azon a tényen alapul, hogy a tudat egyszerre egy gondolattal képes foglalkozni. Így ha úgy tetszik „kiüthetjük” rossz, negatív gondolatunkat tudatunkból és helyére egy jót helyezhetünk.  Fontos figyelnünk, hogy arra gondoljunk, amit akarunk, és ne pedig arra, amit nem, ezáltal félelmeinket, negatív gondolatainkat csökkenthetjük.

E cikk végéhez közeledve fontos elmondani, hogy a siker akkor kezdődik, ha tervszerűen és szisztematikusan kezdjük irányítani a tudatunkat elfoglaló gondolatainkat. E cikkhez is tartozik egy nagyon egyszerű ám annál hatásosabb gyakorlat is. Nincs más dolgunk, mint hogy kimondjuk: szeretem magam! Kimondjuk egyszer, kimondjuk kétszer és akár kimondjuk százszor is, ezzel egyre mélyebbre visszük tudatunkba ezt a pozitív szemléletet, ezáltal a kudarcot "kiprogramozhatjuk" elménkből.

Köszönöm szépen, hogy végig olvastad a cikket, remélem tudtam segíteni neked a fejlődésben, azonban egy biztos, ha alkalmazod ezeket a szemléleteket a siker biztosított. Minden rajtad áll! Végül szokásomnak eleget téve ismét egy idézettel zárnám a cikket. További sok sikert kívánok a fejlődésben!

Meglepetésért kattints ide: Tudatalatti

„Életünk nagy mértékben attól függ, hogy mi magunk milyenné tesszük”

Samuel Smiles

Írta: B. Péter

Szólj hozzá!

Címkék: siker motiváció szeminárium tudatalatti brian tracy Phoenix Samuel Smiles

A bejegyzés trackback címe:

https://brian-tracy.blog.hu/api/trackback/id/tr115384027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása